SOLK

 

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten, zoals Distress, Somatisatie, Angst, Depressie.

Riekje Wiersma werkt volgens de protocollen opgesteld door haar beroepsvereniging KNGF-NFP.

Volgens protocol wordt aandacht besteed aan:

 1. Adem- , lichaamssignalen en gedachten
 2. Acceptatie & Bewustwordingstherapie (ACT).
 3. Biofeedback: hierbij wordt U zich bewust hoe uw lichaam reageert op stress factoren met  adempatroon, hartslag, huidtemperatuur en geleiding, of spierspanning.
 4. Totale Ontspanning via massage

Ademhalingspatronen en spieraanspanningen, die niet in balans zijn kunnen vreselijke pijnen geven en vermoeidheid veroorzaken.Ook angst, depressie en agressie kunnen daardoor verergeren.

Door het vergroten van het eigen lichaam bewustzijn  kunt u inzicht krijgen in uw onbewuste gewoontepatronen. U leert hoe u handig kunt omgaan met adem en spierspanning, zodat u inspanning en rust op tijd kunt afwisselen, zodat pijn en vermoeidheid verminderen.

U kunt de dingen weer gaan doen die U belangrijk vindt!

Obesitas

Obesitas is een van de Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK).

Mensen met Obesitas hebben vaak zelf al veel moeite gedaan om een bewegingsprogramma te volgen. Vaak zonder succes, maar wel met veel frustratie. Fysiostabiel heeft een uniek bewustwordings- en trainingsprogramma ontwikkeld, waar je je eerst licht en luchtig van gaat voelen.

Het doel is meer energie te krijgen, waardoor je soepeler wordt en bewegen als Lifestyle kan worden opgepakt. Je stelt lange termijn doelen i.p.v. korte termijn ergernis. Uit onderzoek blijkt dat genieten van bewegen in de hersenen leidt tot gedragsverandering op langere termijn.

Het programma kan desgewenst gecombineerd worden met fitness en begeleiding door een diëtist.

 

Intake

Om de juiste behandeling te kunnen starten is de inventarisatie van Uw klachten noodzakelijk. Zeker in het geval van Lichamelijk Onvoldoende Onverklaarbare Klachten is het van groot belang dat U zich gehoord voelt.

In het eerste gesprek vertelt U de dingen waarvan U denkt dat ze tot uw klachten leiden. Daarnaast vullen we de Vier-Dimensional Klachten Lijst in (4DKL), die voor mij richtinggevend is voor welke therapieën U kunnen ondersteunen om uw klachten te verminderen.

Verder test ik de relatie tussen adem en houding; en uw vermogen om spierspanning los te laten.

U kunt met en zonder verwijzing komen.

Cursus Valpreventie

Met het ouder worden vermindert de controle over het eigen bewegen, waardoor mensen angstig worden voor deelname in verkeer, of zelfs besluiten binnen te blijven. De buitenwereld bevat allerlei obstakels die van invloed zijn op de stabiliteit en het veilige gevoel binnen- en buitenshuis.

De Cursus Valpreventie is een manier om je bewust te worden van je onbewuste reactie betreffende houding en beweging. Naast de richting verstorende onderdelen, krijgen de deelnemers ook opdrachten, de zogenaamde dubbeltaken. Een hindernis parcours bootst de alledaagse situatie thuis en op straat na.

De cursus bestaat uit 6 lessen. Voor iedere les wordt de week geevalueerd.

De groepsgesprekken zijn zeer verhelderend. Door naar elkaar te kijken verbetert ook de controle over het eigen bewegen, en daardoor krijgen de deelnemers weer zelfvertrouwen. Maar vooral: Het bevordert plezier in bewegen!

Loslaten van overmatige spierspanning

De therapeut maakt de client bewust van de overmatige spierspanning door met aandacht naar de plek te gaan waar de spanning zich bevindt. De bewustwording geeft de client de controle over het aan- en ontspannen van de spier, waardoor de klachten verminderen en de client mogelijkheden krijgt om zelf zijn klacht te beïnvloeden.

Adem- en ontspanningstherapie

Ik gebruik de Methode van Dixhoorn (uitgebreide uitleg zie www.methodevandixhoorn.com), voor herstelbevorderende adem en ontspanningsoefeningen met lichaamsbewustzijn en zelfregulatie als doel.

Dit vooral bij spanningsgebonden klachten en klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Het is een ontdekkingsreis door de onbewuste genetische en/of aangeleerde houding- en bewegingspatronen.

In 4 behandelingen wordt een ingang gezocht (via oefeningen) tot zelfregulatie van disfunctionele spanning, die een voedingsbodem kan zijn voor onbegrepen klachten.

 

Indicatiegebieden volgens van Dixhoorn:

 • Spanningsgerelateerde problemen zonder specifieke oorzaak: te hoog ademen of adem inhouden, burn-out,vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen.
 • Psychische problemen: angst, paniekstoornis, depressie en traumaverwerking. Hierbij kan de fysiotherapeut de psycholoog of psychiater ondersteunen.
 • Functionele problemen van adem en houding: lage rugklachten, nek-schouderklachten, KANS, whiplash, ademproblemen, stemproblemen, chronische pijn, fibromyalgie.

 

Behandellocaties

 

Ik behandel op afspraak op de volgende locaties (e-mail info@fysiostabiel.nl of tel. 06-20884987):

 • Oefentherapie Cesar – Jeanette de Gooijer, Groenendaal 1, 2922 CJ Krimpen aan den IJssel Gezondheidscentrum.
 • Centrum Dynamis, Floris Burgwal 194, 2907 PL Capelle aan den IJssel
 • Fysiotherapiepraktijk Soels-Roos, GC Levinas, Noordeinde 97, 3061 EM Rotterdam-Kralingen
 • Fysiotherapiepraktijk Ed van Bruggen, Kobelaan 151-153, 3067 MD Rotterdam-Oosterflank
 • JOFIB  Vestigingen Middelharnis, Fijnaart; Oudenbosch en Oud Gastel.